На 21.12.07г. в 00.45ч. пътувах с автобус от Варна до София. Преди и по време на пътуването бяха извършени множество нарушения от служителите на Етап/Груп, които си позволявам да публикувам тук. Подал съм клиентско оплакване по електронен път, но не мисля че ще получа отговор.

Ето го и самият e-mail, изпратен до Етап/Груп:

Здравейте,
преди няколко дни ви изпратих следния мейл, на който все още нямам отговор:

„Здравейте,
казвам се Иван Желев и на 21.12.07г. в 00.45ч. пътувах с ваш автобус от Варна до София.
Преди и по време на пътуването бяха извършени множество нарушения от служителите ви, които бих искал да изложа в клиентско оплакване.
Пазя билетите от пътуването и разполагам със снимков материал за някои от нарушенията.
Учудва ме факта, че клиентско оплакване мога да подам единствено в офиса ви в София.
Учудва ме и факта, че няма електронна поща, за връзка с клиенти.
Бих искал да подам оплакването си в билетния ви център във Варна, или по електронен път и да ми бъде отговорено по установения от закона начин и срок…“

Тук ще се опитам да опиша всички нарушения, извършени от служителите ви…
… На 21.12.07. в 0.30ч бях на гарата и автобус нямаше. В 00.45 ситуацията беше същата. Влязох в билетния център, за да попитам какво става с автобуса и отговорът беше „ще дойде“. Почаках още 5 минути и снимах часовника, който е в билетния ви център. Едва тогава жената звънна по телефона, за да разбере защо няма автобус. Тогава научих, че маршрута на автобуса е Добрич-Варна-…-София. Закъснението беше 13 минути и не бих му обърнал внимание, ако не бяха минусовите температури и безхаберието на вашата служителка. Можеше поне да каже на чакащите да влязат вътре, за да не стоят на студа.
След като се качих в автобуса се оказа, че на моето място е седнал човек – и си беше на мястото. Не знам как е възможно да продавате едно място на двама души – 8мо. Явно координация между офисите ви няма. Разбира се, снимах и двата билета, за да имам доказателство. Седнах на 3то място и преглътнах всичко.
След като шофьора се качи ми каза да се преместя на 15то място и дори предложи да ми поправи билета. Отказах.
На облегалката на 12то място имаше залепена дъвка, която никой не бе сметнал за нужно да отстрани. Съдейки по твърдостта и явно беше там от доста време. Вероятно все още е там. Няма да е зле да почиствате автобусите си по-често и по-качествено.
В продължение на 25-30 минути шофьора ви говореше по мобилния си без handsfree. В случая си плащам и държа да пътувам по безопасен и удобен начин – не с шофьор, който си позволява да потъпква закона и правата ми.
Тук е момента да отбележа, че разговорите в автобусите ви са забранени.
В Шумен се качи ученичка, на която и звънна телефона – вероятно майка и, за да провери дали е добре – все пак беше 2ч. през нощта. Стюардесата веднага и направи забележка да не говори, понеже било забранено. Момичето набързо каза, че се е качило и затвори телефона. Как става така, че на шофьора ви е позволено да говори, а на пътниците не?
В Шумен се качи и човек, който имаше билет за 15то място – интересно защо шофьора ви си позволяваше да ми го предлага, че и да ми поправя билета. За късмет 8мо се освободи и седнах там.
От Варна до Шумен персонала ви водеше разговор на много висок тон. Изглежда не се интересуваха от факта, че хората се опитват да поспят.
Стюардесата ви си позволи да пуши в автобуса на 2 пъти – малко преди Търново и малко преди София.
Шофьора ви караше безобразно и често в насрещното. На първия ляв завой след Шумен в посока Търговище кръстовището е Т-образно и се разделя на три ленти, ограничени от островчета помежду си. Шофьора ви не сметна за необходимо да спазва закона и навлезе в насрещното, което е НЕДОПУСТИМО при еднопосочно движение.

Още веднъж ви напомням, че билетът и снимковият материал са налични.
Очаквам да ми бъде отговорено в най-кратък срок и въпросните служители да бъдат наказани…

Към тази публикация има 91 коментара.

 1. Gravatar Извод
  13 яну 08
  1:14 PM

  Много си се разглезил .

 2. Gravatar Иван
  13 яну 08
  1:33 PM

  Жалко е, че всичко по-горе ти се струва нормално…
  В една нормална държава за това ще осъдят превозвача и ще му наложат сериозни глоби.

 3. Gravatar Мария GERMANY
  13 яну 08
  2:25 PM

  Боже! Хората се опитват да си защитават правата, а себеподобните им от същата страна на потребителската бариера дори не ги подкрепят.
  Бих казала на „Извод“, че не-дай-си-боже някой ден ако някой негов близък пътува с един такъв не-разглезен автобус и автобусът влезе в насрещното „съвсем нормално“ и претърпи среща от трети вид с по-обемно МПС, дали няма да мислим тогава по друг начин, млади господине/госпожице? Нали всичко се прави с цел да ни е удобно и сигурно?
  В крайна сметка третият сектор не случайно се нарича сектора на „услугите“ – искаш да те превозят, плащаш си, нали? Аз не плащам да ме тровят с цигарен дим или да ме убият заради мобилния на шофьора. Защо забравяте колко инциденти стават по българските пътища?
  А за самите служители и отношението им към пътниците няма да коментирам, аз самата съм имала сблъсъци със служители на BIOMET. Мога да пожелая на „Извод“ да не си прави такива изводи, а да дойде да живее в цивилизована държава и да разбере какво означава качествен живот.

 4. Gravatar Megi
  13 яну 08
  2:59 PM

  Бих искала да отбележа, че 90 % от описаните проблеми ми се случиха и на мен при пътуване от Варна до София на 27.12.2007 с автобуса тръгващ в 13,30 (обиколен). И освен това изрично помолих служителката в офиса във Варна за по – предно място, защото съм бременна и ми става лошо (познайте като запалиха цигари как се почуствах), а тя ме увери, че такова свободно няма. Настани ме на място 46 в празен автобус!!! На всичко отгоре до мен беше сложила друг човек, който слава богу беше съобразителен и се премести! Стюарда и шофьора си качиха 4-ма пътници на първите две спирки във Варна до Шумен, от които си прибраха паричките най- спокойно пред нас без да издадат билети! Съгласна съм Етап никога повече! На 3-ти януари ми се наложи да пътувам обратно за Варна! Имаше автобус на Етап в 9 сутринта и на Биомет 9 и 45! Избрах Биомет и не съжалявам, защотот в най – голямата буря ни докараха живи и здрави във варна, само с 2 часа закъснение, докато Етапа спря в Шумен!

 5. Gravatar МАРФИ BULGARIA
  13 яну 08
  3:24 PM

  Евалата бате, само така.
  Предлагам алтернативно решение, съберете се 3-ма човека и ви карам навсякъде.

  Не пуша, и не говоря по телефон.

  Ако има интерес пишете на пощата.

  carpoolbg.com

 6. Gravatar Patuva6ta
  13 яну 08
  3:56 PM

  Не „Извод“, a „Изрод“!!!

 7. Gravatar Здравка BULGARIA
  13 яну 08
  5:36 PM

  Надявам се, че г-н Желев си е записал и номера на автобуса. За ЕТАП/ГРУП чувам неприятни отзиви и от свои познати. Няма ли достатъчно конкурентни превозвачи, че си позволяват това?!

 8. Gravatar Иван
  13 яну 08
  5:46 PM

  Нямам номер на автобус, но имам билет и снимки по които може да се проследи всичко.
  По – неприятното е, че за голяма част от хората такива случки са напълно нормални(справка: 1ви коментар). Все още нямаме съзнание да си търсим правата. Едва ли ще бъда човека, който ще промени това, но поне мога да изкажа недоволството си.

 9. Gravatar Dundee
  13 яну 08
  8:17 PM

  Поздравления за Иван Желев! Точно така се прави! Надявам се в България да има все повече хора като теб. Пиши също какъв ще е резултатът от писмото.

 10. Gravatar desi_em BULGARIA
  13 яну 08
  8:41 PM

  Смятам, че е крайно време да си отстояваме правата, че ако трябва и ще ни глезят! Клиента е ЦАР, но явно не в България! Качеството на услугите трябва да се подобрява, а не да се скапва с времето, но явно малко от предприемачите го разбират!

 11. Gravatar Иван
  13 яну 08
  8:42 PM

  Практиката показва, че резултати рядко се постигат. Трябва повече хора да мислят така и да защитават правата си, за да има резултати.
  Ако отговорът от Етап/Груп е незадоволителен ще се обърна към Комисия за Защита на Потребителя.

 12. Gravatar German
  13 яну 08
  9:44 PM

  Все пак това е България. Имате право да се оплачете на Агенцията за Защита на Потребителя. Но свиквайте ако сте решили да живеете тук :)

 13. Gravatar Иван
  13 яну 08
  10:25 PM

  Нямам намерение да оставам в България, но поне мога да изкажа мнението си докато съм тук. Подобни случки ме подтикват да търся по-добро място за живеене…

 14. Gravatar Мартин
  13 яну 08
  10:30 PM

  German, каквο свикване бе баце, свиквай ако искаш, докато секи бяга и свиква, такова ще е дереджето!

  Бой, тупаници, шамари и коренна реформа и може да се оправим.

  Иване, ти да не би да чакаш да ти отговорят от фирмата, твоя майл е отдавна забравен, а от комисията още по-малко, ето решение: http://marfiland.blogspot.com/2008/01/blog-post_4739.html

  Истината е, че ако хората общуват повече помежду си, половината таксита и превозвачи може и да ги няма.

 15. Gravatar Иван
  13 яну 08
  11:14 PM

  Carpooling-a е възможно да се развие в София.
  Във Варна сме много далеч от този момент.
  Отговор от Етап/Груп едва ли ще има, но това е за тяхна сметка. Заради тази случка ме губят като клиент, заедно с няколко стотин лв. годишно. Хората, които са прочели публикацията и са изразили мнение също ще се замислят преди да пътуват с Етап/Груп и е много вероятно да предпочетат друг превозвач…С подобно отношение само се губят клиенти…

 16. Gravatar Венци
  15 яну 08
  2:19 PM

  Желев, аз съм работил в тази фирма. Мислиш ли, че им е забавно на шофьорите с всякакви капризни ревльовци като теб?
  Ако обръщах внимание вероятно вече щях да съм мръднал. Постави се на неговото място и тогава коментирай.
  Защото за тези пари толкова. Варна се пътува с командировка 30лв, Пътува се 2 дни. Заплатата е 280лв и не се изплаща редовно, та ако няма нарушения аз децата с въздух ли да ги храня? Хайде замислете се в тази сбъркана държава къде сме ние и къде сте вие и не сме ли едно.
  Размисъл и повечко страсти има при Желев

 17. Gravatar Megi BULGARIA
  15 яну 08
  2:50 PM

  Венци, моят съпруг също е автобусен шофьор, но в друга фирма и не е на линии, а туристически транспорт! Разбирам за нарушенията от сорта на това да качите пътници без знанието на фирмата, както в описаният от мен случай, но не разбирам защо ще ме тровите, след като си плащам, защо не са ви почистени автобусите и какво и пречеше на г-жата в офиса да ми даде по- предно място при празен автобус!!! А колкото до капризните пътници, перфектно знам за какво става въпрос, тъй като работя като придружаващ екскурзовод и то по линии от 1800 км! Тогава си по 30 часа с тях и е един малък ад, но за всичко си има начини! След като заплащането не те удоволетворява, си сменяш работата!!! А за шофьори с категории има работа много, знам го, защото у дома имам такъв!!!

 18. Gravatar Иван
  15 яну 08
  2:51 PM

  Венци: Вероятно си забелязал, че тук всички пишат грамотно и на кирилица. Нямаше да е зле да направиш същото. Щях да изтрия коментара ти, но го редактирах, за да могат и останалите да го прочетат.
  Трябва да отбележа, че по-неадекватен коментар не се е появявал тук.
  Защо трябва да се поставям на мястото на шофьорите? Заплатите и начина на работа в Етап/Груп слабо ме засягат. Аз гледам от позицията на клиент, който плаща 27лв и очаква да пътува комфортно и спокойно. В противен случай щях да си купя билет за влак. Вярно, пътува се 2 часа повече, но като студент ползвам 50% намаление и цената е значително по-ниска от пътуването с автобус.
  Не можах да разбера каква връзка има заплащането на труда с нарушенията, извършени от персонала на Етап/Груп. Кое оправдава шофьора за начина му на шофиране и неспазването на правилата в автобуса. Кое дава право на стюардесата да пуши? И защо няма координация между офисите и едно място се продава на двама души? Стига глупости!
  Всички се намираме в една кочина, но някои се опитват да променят това, докато други всячески им пречат…

  ПП. Нека не коментираме капризните пътници и клиенти. По време на пътуването не съм направил нито една забележка на персонала, така че не става дума за това. Единственото, което направих е да подам оплакване и да споделя опита си тук.

 19. Gravatar freshncool BELGIUM
  15 яну 08
  5:32 PM

  Не се притеснявайте, сега ще отговорят че е станала грешка и виновните са наказани. Браво! Ще ми се да чета повече статии. Гражданското мнение е много остро и правилно! Да живее правдата!

 20. Gravatar Мария GERMANY
  15 яну 08
  7:47 PM

  Венци… какво означава „за тези пари толкова“??? Ти знаеш ли колко пари получава един лекар – тесен специалист и то в частна клинка? Ами да ти кажа ако не знаеш, че аз си имам един вкъщи – точно толкова, колкото въпросния шофьор. А сега да си представим какво ще става ако въпросния лекар спазва максимата – „за тези пари – толкова“. Не искам да си помислям. Какво ли е да ти влязат в насрещното в корема… или да пушат докато си болен от астма. Доста неприятно. Но понеже в болниците е пълно с разни ревльовци, дето само се оплакват, че ги боляло, мръсно е, гадно е, и заплатите са по-ниски от тези на гореописания лекар в частна клиника (тоест по-малко от упоменатата от теб сума) дайте да правим колкото за тея пари – да убиваме пациентите наред. Какво ни интересува нас, че не знам-си кой-бере душа, че друг е бременен и ще роди дете с антенки при наличието на катранени смеси във въздуха. Но все пак да влезем в насрещното – нека да порнем коремчето напряко – защото ни плащат малко, всичко е гадно и за тея пари к’во искаш повече…

 21. Gravatar venci
  16 яну 08
  12:49 AM

  Ами стискам палци да не се разболявам, защото си плащам при всеки лекар, при който отида, нищо че ужким съм осигурен.
  Да не отваряме нова тема. Знаем всички за здравната каса, това ни е държавата и на който не му харесва има избор вече.
  Омагьосания кръг го има и ще си остане.
  И на мен ми се иска да сме Германия. Да, ама не. Балканите винаги са си били друга губерния.
  За това дерзайте. А от това оплакване ако мислиш, че ще стане нещо лъжеш се много.
  Пък и алтернативите ти не са кой знае какви. Биомет може би.
  А за дъвката замисли се кой я лепи? Пък и дали аз ще трябва да изчиствам автобуса който винаги е кочина след курс.
  Радвам се, че не работя вече там.
  Ако искаш мога и аз да ти предложа комфортен превоз, отгиварящ на всички твои изисквания, само че цената няма да ти хареса. Късмет.

 22. Gravatar venci
  16 яну 08
  12:54 AM

  Иване, ако искаш ме трий. Падаш си явно модератор. Дреме ми.
  Винаги мога да ти кажа номера на автобуса, не че ще е от значение. Всичко се знае. Не можеш да се скриеш. Това е.
  Пък и ако тръгна да снимам в клиниката, вярвай ми ще е интересно и там с гаранция :)
  За цигарите съм съгласен. Аз самия не пуша и се дразня много. Не съм давал на никой да го прави, но съм спирал да се разправям с пътници, които са си позволявали да го правят. Всичко е в манталитета. Това е.

 23. Gravatar Иван
  16 яну 08
  4:52 AM

  Венци, сайта е личен и имам пълното право да правя в него каквото сметна за добре. Досега няма случай на изтрит коментар, но това не означава, че и занапред ще е така. Още веднъж те моля да пишеш на кирилица, за да не се налага да редактирам всеки твой пост.
  Положението със здравната ни система наистина не е за коментиране. Голяма част от лекарите са по-продажни и от катаджиите и не се притесняват да ограбват пациентите…
  …Съзнавам, че пътниците правят мизерия в автобуса, но това е проблем на превозвача. Той трябва да намери начин да почиства автобусите. Жалко е, ако шофьорите са длъжни да го правят.
  Омагьосан кръг наистина има, но не трябва да стоим вътре и да се въртим. Трябва да се опитваме да излезем от него. Ако достатъчен брой хора правят опити ще се получи ;)
  С Германия е ясно, че не можем да се сравняваме, но напоследък ни е трудно да го правим и с балканските държави…

 24. Gravatar Дичев
  17 яну 08
  2:19 AM

  Тормози ги до дупка!
  С наглите монополисти трябва да си твърд. Имаше една комисия… май беше за защита на потребителя или нещо подобно… :)

 25. Gravatar Радослав BULGARIA
  19 яну 08
  4:31 PM

  Добре, че всичко друго оправихме, за да стигнем и до това …

 26. Gravatar Мария GERMANY
  20 яну 08
  5:00 PM

  И понеже нищо не е оправено, дайте да не правим нищо… то всичко ще се оправи самичко

 27. Gravatar Lirex
  04 фев 08
  12:59 AM

  Мога да добавя, че и аз имам най-редовно проблеми с ЕТАП/ГРУП. Това е отвратителна фирма в която третират клиента като досадна муха без никакви права. Те наистина правят редовни и систематични нарушения. За информация – последния път нямаше никакво парно през целия път (Варна-София), шофьора пушеше и не спазваше закона за движението в определени моменти. Предпоследния път ми продадоха билет с объркана дата, след като изрично бях казал за кога искам да пътувам и не бях сметнал, че трябва да проверявам всичко написано от жената в офиса им. Накрая на място ме принудиха да си купя нов билет, защото щяха да ме оставят и да тръгнат, а знаеха много добре, че грешката е тяхна.

  И аз тогава правих снимки, пазих си билета и смятах да подавам жалби, но в крайна сметка всичко си остана само в съзнанието ми..

 28. Gravatar Иван BULGARIA
  04 фев 08
  8:44 AM

  @Lirex: Все още можеш да подадеш жалба ако пазиш билета и снимките.

 29. Gravatar Roujka BG BULGARIA
  10 фев 08
  3:18 PM

  За съжаление описаното се случва във всеки един автобус по всяко време и направление.Често ми се налага да пътувам В. Търново – Сф. и обратно и всеки път пътувам със свито сърце от страх. Нормална картина е шофьора да говори по мобилният си телефон без да употребява хендс фрий, да слуша чалга или пък да си слуша радиото само той, без да предлага на пътниците нормална музика, новини, тв или филм. Никъде няма спирка от Сф до Търново, а автобусите нямат и тоалетна.
  Не дай си боже да си пил кафе, известно с диуретичното си действие или някаква друга напитка преди пътуването. За неправилните изпреварвания, за неспазването на дистанция и набиването на спирачки – да не говорим. Гарантирано е и сърцебиенето и изправянето на косите.

 30. Gravatar Roujka BG BULGARIA
  10 фев 08
  3:34 PM

  Друго лице до шофьора сякаш е напук на него и на пътниците, за да дразни с натрапливата привилегия да се държи различно от другите пътници и нарочно да разсейва водача.

  Другата нередност, с която неведнъж съм се сблъсквала е НЕВЪЗМОЖНОСТТА да се прави резервация или променя дата,час на пътуването онлайн или по телефона.Опитайте и ще се убедите-
  непременно ще Ви заповядат да се явите лично в офиса.

 31. Gravatar Снайперист Николов BULGARIA
  29 фев 08
  4:07 PM

  „На облегалката на 12то място имаше залепена дъвка, която никой не бе сметнал за нужно да отстрани. Съдейки по твърдостта и явно беше там от доста време.“
  Хахаха, братле, представям си те как си я анализирал в автобуса ;) )
  Дали защото съм свикнал или наистина е така, но ми изглежда, голяма част от изказванията ти са разглезени :) Може би като изключим това за насрещното и това с момичето и телефона.

  Ще използвам случая да ви кажа ДА НЕ СЕ КАЧВАТЕ на Витоша Експрес :) Не говоря за единичен случай, а за много такива, в които шофьорите им са били пияни, супер нервни и т.н. :)

 32. Gravatar Иван BULGARIA
  01 мар 08
  10:59 PM

  Благодаря за коментара.
  Явно всеки, който недоволства и си търси правата му лепват определенията „глезльо“, „мрънкало“ и т.н.
  Жалко е, че продажбата на едно място на двама души ти се струва нещо нормално. Говоренето по телефон без handsfree също. Явно не си чувал, че това увеличава многократно риска от ПТП. След като си плащам държа подобни рискове да се свеждат до нулата.

 33. Gravatar MAc fan
  02 мар 08
  6:35 PM

  Все едно описваш моето пътуване до Варна, щеше да е забавно ако не беше ужасно тъжно. Всички тези неща изобщо не са нормални, след като си си платил билет.
  Може оплакването да не послужи за нищо (както беше в моят случай), но все пак е добре че си го направил.

 34. Gravatar Груев BULGARIA
  10 мар 08
  9:16 AM

  И на мен ми се е случвало такова нещо точно със същата ШИБАНА фирмичка която за жалост е монополист в тази дестинация ако става дума за асфалтови пътища. Арогантноста на една от стюардесите беше повече от голяма точно в същата посока. Пеераси

 35. Gravatar Иван
  17 мар 08
  9:31 AM

  Събраха се доста коментари с обидно или нецензурно съдържание, които няма да бъдат публикувани.
  След многократните редакции на постовете на Венци нямам намерение да се занимавам с останалите неграмотно написани или обидни коментари.

 36. Gravatar Кирилова BULGARIA
  26 мар 08
  9:21 AM

  Смятах да пътувам от Варна до София с Етап,но се отказах след прочетените коментари.За съжаление и с Биомет било същото.А не знам дали влакът е алтернатива след потресаващия инцидент с пожара…

 37. Gravatar Александър
  06 апр 08
  11:53 AM

  Живеем в абсурдистан. Нормално е да има такива монополисти, ако и да твърдят че няма монополизъм. За съжаление и аз вече приемам за нещо нормално пушещия автобусен шофьор говорещ по телефона докато пътуваме. При това обграден в компания от пушачи, включително и стюардесата. Имам още много примери но мисля че е по ефикасно ако ги споделя на някакъв телефон за защита на потребителя, ако изобщо има такова животно в България. Знам, ще кажете има. Имах предвид такъв на който като звъннеш някой да си прави труда и да го вдигне.

 38. Gravatar Иван
  06 апр 08
  12:38 PM

  Трябва да се обърнете към Автомобилна администрация ;) .

 39. Gravatar Снайперист Николов BULGARIA
  20 май 08
  2:54 PM

  „Благодаря за коментара.
  Явно всеки, който недоволства и си търси правата му лепват определенията “глезльо”, “мрънкало” и т.н.“

  Не, братле, напълно прав си си – плащаш си, трябва да си защитен, но просто недей да обръщаш чак толкова внимание на такива, не кой знае колко сериозни неща – На 30 ще ти побелее косата :)

 40. Gravatar Боби BULGARIA
  28 май 08
  11:57 AM

  Чудех се дали да пиша нещо… Дано не ви прозвучи като реклама.
  Има два факта, които ми се ще да споделя:
  1. Клиент съм на Biomet от близо 5 години, София – Варна и обратно. Мисля че 5-те години са си показателни – единственото, което е дразнещо е слизането от втора врата…
  2. Еtap-аджийте ни изпреварват като спрели, правете си изводите за рисковете. И не съм се возил с тях, нещо не ми харесват – последният път видях на един техен автобус анти-радар, което е забранено доколкото ми е известно (дори от морална гледна точка – това не е автомобил, в който носиш отговорност само за собствения си з****к).
  3. По време на едно пътуване имаше една много „взискателна“ пътничка, на която ту и беше студено, ту топло, напук на целия автобус. Хора всякакви…

  Изводи? Винаги има хора, които се държат като простаци (защо като?), винаги има по-добър избор (понякога повече от един).
  Пак повтарям, това не е реклама, просто мнение на доволен клиент… А и в крайна сметка, не пътувайте с Etap, като не ви харесват, колкото по-малко хора пътуват с някоя компания, толкова повече ще се замислят защо. Ако не се замислят, то си е за тях.

 41. Gravatar zoovav
  11 юни 08
  7:28 PM

  Само да споделя мернах коментара за Етап, не съм се зачитала кой знае колко в коментарите, но добре изчетох пуснатото от Иван. Ето какво мога да ти кажа. Спира рейса на гара, още не са слезнали хората персонала на рейса стюардеса и шофьор и се пита „Ама ние кога ще стигнем във Варна“. Вечния въпрос?! Кога ли? Mи по принцип за 7 часа, ама можеш ли да кажеш, дали няма да има масово изнасяне на „софиянци по родните им места“. Дали безотговорното каране на някой не е предизвикало някъде катастрофа че да седиш часове да чакаш за да тръгнеш. Второ забелязал ли си че не персонала от автобуса ти е продал билета. Както и да е. След това да за шофьора си прав, но надали е говорил 30 мин. Но да, да кажем тука съм съгласна. Обаче една важна функция на стюарда/стюардесата държи буден шофьора. Да му шепне на уше освен да го приспива. Все нещо клиентите са недоволни не съм казала всички, но имам въпрос. Да не би шофьора да е лепнал дъвката. Не такива като вас и мен пътници. След 59 човека возили се 7 часа знаеш ли какво остава в рейса ей сега ще ти обясня на кратко. Бутилки отворени, затворени, чашки от кафе и чай, обвивки от кроасани, вафли и солети, понякога дай да настъпим солетите че да е по забавно после. Бутилки от бира, водка и други спиртни напитки. Ааааааа и най – накрая имаме и презервативи и други подобни. Това ако ти е малко имаш цял рейс стъкла с отпечатъци от пръсти и глави по стъклата .Разпънати и счупени части от седалките. Малко ли е това. Имаш ли идея че тези двамата дет са с тебе 7 часа те живеят в тоя рейс. Да не мислиш че на тях им е приятно да са в кочината създадена от другите. Но не, никога не се замисляте какво е на един човек да работи това или онова, първо го обвинявате, а после……… е може да няма после.

 42. Gravatar Иван BULGARIA
  11 юни 08
  10:17 PM

  @zoovav: Съгласен съм с всичко по-горе, но това не променя нещата. След тази случка не съм ползвал услугите на Етап/Груп и нямам намерение да го правя в бъдеще. Неколкократно звънях в офиса им в София и им пратих 3-4 мейла. До момента не съм получил отговор…

 43. Gravatar zoovav BULGARIA
  12 юни 08
  8:00 AM

  Да споделя, не знам дали си разбрал те вече не са на Евлоги Георгиев :) . Но все пак първо ти препоръчвам да се повозиш на Витоша Експрес за да почувстваш цялата гадост на рейсовете. За места не може да се говори. Дават ти билетче, каквото дават в маршутките. Голямаааааа гаранция нямам думи. След това толкова за захабени стари и раздрънкани, че ако на баир караш с 60км в час си късметлия. Ако случайно пък ти се доходи до тоалетна забрaви за случая. Последва въпрос „Ти не пика ли на гарата?“ и „За път от 2ч няма да спра рейса“. Пък ти стискай и се мъчи там. Оправяй се както знаеш. Това отношение по-добро ли е? В Етап и Груп (един е собственика и фирмата) не ми се е случвало такова нещо. И заради един екип не бива да осъждаш всички. Мога да ти кажа че даже някой се обаждат с благодарсвени писма. Молила съм пътници да не стават по време на движение, извинявай много обяснявам прилежно кой бутон за какво е в началото на курса на всеки човек поотделно. После все едно съм говорила на вятъра. Търчат при мен и викат искам кола, искам вафла. Ами недай си боже тоя рейс да спре рязко какво правим? Пътника се размазва на предното стъкло и после персонала виновен. Недейте така да съдите. Кажи ми тук кое не ти хареса?

 44. Gravatar zoovav BULGARIA
  12 юни 08
  8:05 AM

  Допълнение. Това е все едно да кажеш например че в Билла в един квартал и в Билла в друг квартал е едно и също. Ми не е. Въпреки че са една фирма ти си пазаруваш, но не осъждаш по този начин отношението. Какво не ти е харесало отношението на една касиерка да кажем, ми следващия път ти пак си в този магазин, но при друга. Не е ли така?

 45. Gravatar zoovav BULGARIA
  12 юни 08
  11:10 AM

  И още нещо се сетих да те питам. Колко пъти преди този случай си ползвал услугите на Етап или Груп? И какво е било отношението. Питам ей така от чисто любопитство.

 46. Gravatar Иван BULGARIA
  12 юни 08
  8:52 PM

  Преди този случай съм ползвал десетки пъти услугите на Етап/Груп. Имал съм леки забележки, но като цяло бях доволен.
  Този пост е публикуван след като написах няколко мейла и звънях неколкократно в офиса им в София. Ако бяха реагирали адекватно и се бяха извинили всичко щеше да е забравено.

 47. Gravatar zoovav BULGARIA
  13 юни 08
  7:45 AM

  Мога да ти кажа че им е трудно да отговарят на такива неща, не знам защо. Не съм го установила. Но все пак и те не седят само да отговарят на е-майли съгласи се с мен. Претрупани са с работа. Все пак аз от тяхно име се извинявам, кой знае коя е била тази стюардеса. Жалко че не си попаднал на мен :) . Почти 99% съм сигурна че нямаше да имаш забележки.

 48. Gravatar zoovav BULGARIA
  13 юни 08
  12:19 PM

  А да добавя.Да не си помислиш че с това което казвам се опитвам пак да те привлека на страната на Етап. Не просто коментирам, разни хора – разни идеали. Ако решиш разбира се винаги може да избереш някоя друга фирма, но аз ти казвам че Етап и Груп, са на доста високо ниво. Жалко е че заради един еикп се е получило такова недоразумение. А с билетите само мога да ти кажа че всеки празник е голям хаос, и за пътници и за касиери и за ….. всички. Така че смело напред, и разбира се коя фирма ще избереш е твое лично право. :)

 49. Gravatar smiley
  19 юли 08
  12:54 AM

  Аз също имах неудоволствието да пътувам преди 2 седмици с автобус на Груп и бях меко казано вбесена. Шофьорът викаше на хората докато си даваха багажа преди да се качат, докато пътувахме буквално не спря да говори по мобилния си и ме помоли да седна отпред за да му казвам дали с филмите, които пуска всичко е ок. Естествено аз заспах по пътя и не ми дремеше особено за филмите му. В отговор на това, той още веднъж се обади на колега и ме изкоментира като „най-тъпото животно, което е виждал“, а по-късно пред друга жена, пътуваща в автобуса ме нарече „заспала“. Понеже съм над тези неща изобщо не влязох в конфликт с него, но не можех да повярвам как служител си позволява да говори така на клиентите си. Предвид неговите многочасови разговори по телефона (пътят от София до Добрич е 8 часа, през които той не спря да говори) имаше наглостта да ми направи забележка по време на моя разговор. Репликата беше „Айде затваряй, че вече ми писна да те слушам“. Пътниците, които слизаха на междинни спирки се притесняваха да попитат дали може да слязат през предната врата, след което арогантно им се отговаряше, че може само през задната. Не разбирам защо един шофьор има правото да се държи арогантно с хора, които са си платили за возенето (да не говорим, че услугата става все по-скъпа и би трябвало да пазят клиентите си), а не се возят безплатно или с платен от него билет.
  Не съм сигурна, че ако изложа оплакванията си като Иван Желев в писмо до тях, някой ще им обърне внимание, ако се грижеха за удобството на клиентите си, сега нямаше да напиша това……

 50. Gravatar Иван BULGARIA
  22 юли 08
  8:01 AM

  Безмислено е да се пише оплакване до Етап/Груп. Трябва да го адресирате до Автомобилна Инспекция, където при повече късмет ще му обърнат внимание.
  Не искам да ви разочаровам, но цялото начинание е безмислено и трябва да имате много свободно време и нерви, за да се занимавате с това. От друга страна не е добре да подминаваме подобни проблеми. Така никога няма да бъдат решени…

 51. Gravatar didona
  05 авг 08
  2:03 PM

  Ей, хора! Как стои въпроса с багажа сега?
  На 11.12.2005 г. пътувах от Варна за София. Слизайки от автобуса на автогарата в София бях абсолютно шокирана от липсата на моята чанта от багажното долу. Някакъв пиянчо, слязъл на Велико Търново, взел моята чанта и оставил неговата. Объркал се човека. И никой не му попречил. А на другия ден излетях за Рим и там така си прекарах една седмица, без абсолютно никакъв багаж. Сега ми е смешно , ама тогава….
  Та въпроса ми е още ли е такъв хаос и безхаберие с тия багажи. Всеки граби каквото му падне. Шофьорът колкото виновен, толкова и не , щото то такава им е практиката. Егати безхаберието на управляващите тази фирма !!!

 52. Gravatar zoovav BULGARIA
  14 авг 08
  1:57 PM

  :) Божееееее дам.Еми вижте сега аз до сега съм няла проблеми с която и фирма да съм пътувала.Е малки изключения като Витоша Експресс разбира се, но трябва да знаеш как да го кажеш и какво да направиш. И аз съм имала отношение лошо от шофьора, но моментално е било потушавано. Простоооо как да кажа малко повече разбиране. :) Всички в днешно време са изнервени, и това че ако някъде ви се усмихват не значи че е искренно. Какво като ми се усмихва някой като виждам че не съм му приятна :Д Съдба. Ще видите че не всички са такива късмет на който попаднеш.

 53. Gravatar Method-X BULGARIA
  18 авг 08
  12:14 PM

  Аз май пътувам с друга фирма. Честно не съм виждал подобни неща. Пътувал съм от Търново до София многократно и то с автобуси идващи от морето, но никога е нямало подобни неща.
  Обикновенно пътуването е спокойно без никакви изцепкно. Но пак казвам не знам. Може би не мога да чета и всъщност не използвам Етап/Груп, а нещо друго. :)
  Не защитавам фирмата просто споделям мойте наблюдения от многократните ми пътувания.

 54. Gravatar krobi
  25 авг 08
  11:26 AM

  Изказвам съгласие със всички НЕГАТИВНИ коментари!Вече имам кураж-хора с гражданска позиция все пак има!
  И сега към въпроса-имат ли право шофьорите да вземат такса за втори багаж?И ако е така,каква е тарифата?Въз основа на какво е преценката за стойността на конкретния багаж?Ще поясня:чантата не беше голяма.
  И тук отново сблъсък-между ЕТАП и клиента!!!Няма правила!!!Вземат се пари от клиента,без това да е регламентирано!Няма нито табелка на гишето,нито намек в сайта на фирмата,нито смислено обяснение от страна на шофьора!Само въпроси и на тях отговори с викове и обиди!Как да не остана с впечатлението,че съм „почерпила“ шофьора?!Как да се боря за елементарните си човешки права в тази нечовешка държава?Как?!

 55. Gravatar Petar
  02 сеп 08
  12:57 AM

  Никога, ама никога, не пътувайте с автобусите на Етап- Адресс ако искате да стигнете до желаното място навреме, ако все пак автобусът дойде!

 56. Gravatar Петър Иванов BULGARIA
  10 сеп 08
  11:58 PM

  Всъщност не пътувам често с автобуси – предпочитам БДЖ. Вярно, че напоследък нашумяха доста и сериозни влакови произшествия, но все пак бих искал да подчертая някои преимущества на българския влаков транспорт пред автобусния:
  1. По-голяма безопасност: колкото и фрапиращо да звучат запалените вагони и т.н., статистиката си остава твърдо в полза на влаковете;
  2. По-редки и по-малки закъснения;
  3. Повече лично пространство, повече вентилация и възможността за използване на тоалетна (колкото и мизерно да е);
  4. На много по-малко хора им прилошава;
  5. По-добра маршрутна координация (за билетите нищо не мога да кажа, имайки предвид, че по селата още се пишат на ръка);
  6. Социална ценова ориентираност;

  Моля по-досетливите да допълнят списъка и се извинявам, ако post-а ми е offtopic.

 57. Gravatar zoovav BULGARIA
  09 окт 08
  2:11 PM

  Ето отговор дано не е закъснял. Да моля внимателно си четете билетчето отзадната страна. Хоп и там пише ( сега ме мързи да вавя един но по спомен) Един сак и пътна чанта. Хоп хайдеее ако не почерпиш какво апартамента ли ще си носиш в тоя рейс ?Не мога да разбера като натоварите тия куфари,като все едно в друга вселена ще ходите. Аз пътувам ежеседмично, и все пак не нося толкова багаж. И стига като не те кефи не се качваш.
  Ей са ми се случи да се кача на рейс на Етап и груп като пътник,еми много да имате да взимате, нагла бабка се настани без да пита на мястото зад шофьора , ама мястото и хич не беше там, добре съгласна, ама си извади баничката и почна най-спокойно да си хапва да ме омирисва и да рони във врата на шофьора. Е хайде качете се вие да карате 50 човека всеки да иска нещо вие все да сте усмихнате и да взимате мижавата заплатка. Шофьорите са хора като вас. Тва че не можете да се поставите на тяхно място си е ваш проблем и това важи за 90% от институциите. Мислите че тоя сверщ вас ви е длъжен с нещо. Еми проумейте го не не ви е длъжен с нищо.

 58. Gravatar zoovav BULGARIA
  09 окт 08
  2:19 PM

  Просто припадам от отношението което имате към нещата.Етап и Груп никога повече, амо ако това се случи с Биомет Ивкони, от къде знаете че там отношенито не е същото! Направо не мога да спра да се чудя, кажете ми ако някъде някой шофьор е перфектен.И ако някоя фирма също ще я пиша в Гинес

 59. Gravatar Георги UNITED STATES
  30 дек 08
  3:58 PM

  Браво!!! аз също подадох оплакване до Етап днес и ако не ми бъде отговорено, ще отнеса въпроса до по-висши инстанции. А този, които е направил първия коментар е малоумен…

 60. Gravatar zoovav
  30 дек 08
  8:26 PM

  Хм абе и аз се оплаквах че заплатата ми е ниска че има задръстване че един час пътувам до работа,че е студено в градския транспорт, ама ………….. ама………. няма какво да коментирам вече…………. с такива хора като вас не може да се спори…… оплаквайте се. То май само Господ ще чуе жалбите ни в тая държава

 61. Gravatar muci
  21 фев 09
  10:32 PM

  Абе вие нормални ли сте бе,това ли е проблема в тая държава,че сте се хванали с това.Да.Крадът и шофьори и фирмаджии и всички.Така е на всякаде не само в транспорта.равят това което им е изгодно ама питам товали е проблема на г-н Иван Желев и на всички недоволни.Не виждате ли,че ни украдоха държавата,а вие търсите причините в тия хора които работят макар и без правила.Правила няма защото в парламента не ги създават,защото така им е изгодно.А ви е „недоволните “ вървете там да си чешите езиците и да капризничите .Може би ще имате успех………………..

 62. Gravatar Иван BULGARIA
  21 фев 09
  11:10 PM

  @muci: Тонът и културата ти на изразяване са обидни. Хората са интелигентни същества (предполага се) и сами могат да решат кое е правилно и кое не. Явно ти не си на това мнение и ти е необходим пряк контрол за да не вършиш мизерии.
  Проблема на държавата не е в управлението, а в народа. Писнало ми от хора, на които все друг им е виновен за проблемите. Сигурно управляващите принуждават всички идиоти да си хвърлят боклуците през терасите…
  Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава ;)

  @zoovav Явно си приела мизерията и вече не ти прави впечатление. Ако това се случи с друга фирма ще използвам услуите на трета и така докато се изчерпят всички варианти :) . Като клиент имам право на мнение и се старая да го изразявам. Плащам си и държа да получа услуга, която отговаря на изискванията ми. Това може да е единичен случай, но липсата от отговор от Етап/Груп говори достатъчно за интереса им към клиентите.
  Съдейки по коментарите в темата не съм единственият недоволен. Време е да се замислиш къде е проблема. Неща като ниски заплати, недоволни/некултурни пътници и т.н. слабо ме интересуват. Щом работите на дадено място значи сте приели условията и сте длъжни да си вършите работата.

 63. Gravatar Вежди BULGARIA
  23 фев 09
  7:03 AM

  Добро утро!
  Пиша толкова рано, защото в 6 часа трябваше да има автобус за София (линия Силистра – София), но автобуса не дойде.Разбира се служителката, която никога не стои в офиса си, също не сметна за необходимо да дойде.Един нормален човек би поставил бележка на вратата, че автобусът няма да пътъва днес например, но и това явно не е необходимо.Освен това никъде по вратата , прозорците, абсолютно никъде няма телефонен номер, на който може човек да се обади.
  Не знам към кого мога да се обърна, но служителката тука е супер безотговорна.
  Приятен ден

 64. Gravatar muci
  24 фев 09
  9:07 AM

  Не тълкувайте погрешно моя коментар г-не.Не съм се примирила с мизерията и нямя да се примиря,а просто си търся правата там,където трябва.И поогледайте се на около и спрете да крещите“аз си плащам за това и искам това……“.Проблема не е в транспортната фирма,а в това че няма правила и закони,които да я направят такава,каквато искате.И именно тези неща ,които слабо ви интересуват г-н Желев са в основата на това.Питам ви,защо е това мизерно овслужване на Етап/Груп?И ще ви кажа.Защото не се плаща достатъчно на персонала,а защо не се плаща,защото шефа на фирмата може да си го позволи.А защо може да си го позволи?Защото няма закон който да го принуди да го направи.И пак стигнахме до законите.Колкото и да се жалвате в офиса на фирмата нищо няма да се получи.Мислите ли,че там не знаят за всички тези проблеми.Сигурно е че знаят,но просто са свикнали с оплакванията.Мисълта ми е такава г-н Желев,че се жалвате там където не трябва и търсите отговорност не от когото трябва.Фирмата не е виновна,тя просто се възползва от беззаконието.Така,че г-не не можете да искате от една държава на която всичко й куца,да има перфектен транспорт.

 65. Gravatar Иван BULGARIA
  25 фев 09
  11:17 PM

  Благодаря за отговора. Все пак не разбрах какво трябва да се направи. Мнението ви ми изглежда нелогично. Закони има, за съжаление и начини да не се спазват. Работодателите плащат такива заплати, защото има кой да работи за тези пари. Пазарна икономика. Държавата – това сме ние. Ситуацията в нея ни описва съвсем точно.

 66. Gravatar zoovav BULGARIA
  27 фев 09
  11:28 AM

  Такааааааа да видим сега. Не не съм я приела ама като прелиташ от фирма на фирма и се окаже че всички са келеши какво правим ? :) :):):)

 67. Gravatar Иван BULGARIA
  05 мар 09
  9:12 PM

  Сменям Държавата :)

 68. Gravatar sonrisa
  24 мар 09
  12:58 PM

  Аз също имах скоро проблем но не с фирмата а с служителката на фирмата.на 15.03.2009 около 16.30-17.00 си закупихме билети с моя приател за Велико Търново в двете посоки.На касата в София касиерката ни попита дали може да ги напише на една бланка двата и ние се съгласихме.На 17.03.2009 ми откраднаха портмонето с всички документи и билета.Когато звънах в офиса и подадох абсолютно всички детайли от билета отиване 21 и 22 място,връщане 31 и 32 брой пътници 1+1 цена за един 30 и отдоло общо 60 лева,се оказа,че на кочана който е отчетен от касиерката е написан само един пътник.Какъв е извода?Извода е че това явно е практика на касиерките и по този начин тя отчита един билет двупосочен а на нас ни продава и взима парите като за двама и ако билета не ми беше откраднат нямаше да го разбера това нещо.За жалост не мога да го докажа за това радам се,че намерих този форум и бих искала да призова всички които си пазият билетите на Етап Адрес за повече от един пътник на една бланка молия свържете се с мен на desy_83@abv.bg.

 69. Gravatar zoovav BULGARIA
  26 мар 09
  2:09 PM

  ихаааааа е то така ако ставаше……….. ама нещо не виждам да астава така :) както и да е

 70. Gravatar Мария GERMANY
  09 апр 09
  3:34 PM

  zoovav… става ако се помъчиш да стане.

 71. Gravatar zoovav
  11 апр 09
  2:22 PM

  не става да не мислиш че човек сам може да направи нещо :Д оптимисти , както и да е напоследук се возя с друга фирма различна от досегашната ми положението не е по – различно :) така че народе стикам ви палци да намерите съвършения превозвач

 72. Gravatar Нина
  29 юни 09
  9:20 PM

  Ами аз скоро ще пътувам до Слънчев бряг,моля някой да ми препоръча евтина и добра фирма,ако знае такава,защото точно към Етап се бях насочила.Благодаря предварително. :)

 73. Gravatar Ani BULGARIA
  08 юли 09
  7:48 PM

  Здравейте!
  Попаднах на сайта случайно, докато търсех как и къде мога да подам оплакване срещу шофьор на фирма Етап. Хареса ми, че все още се намират хора, които отстояват правата си и не се страхуват да изразят гласно мнението си. Жалкото обаче е, че дори и след толкова време проблемите с автобусните превози ни най-малко не са се променили.
  Пътувах на 07.07.09г. в 23:40 с автобус на Етап по линията Созопол – София. До почивката всичко беше наред,но след това, когато се смениха шофьорите ние се озовахме в автобуса на ужасите. Превишена скорост, рязко спиране,преминаване в насрещното движение, след което остри завои на дясно, за да се върне обратно. За капак обърка пътя, влезе в платно със знак „влизането забранено“, спря и даде на заден, докато завие в правилната отбивка. Видимо този човек не беше адекватен, а каква точно е била причината само той си знае. След влизането ни в София започна да спира, кой където поиска, а когато аз отидох да го попитам дали ще спира още някъде преди автогарата отговорът беше „Не виждате ли,че говоря по телефона!“. В крайна сметка след многото ругатни и обиди, които отнесох спря, изхвърли ми багажа и ме изпрати да си ходя по живо,по здраво.
  Не вярвам моето оплакване да промени нещо, тъй като е поредната капка в морето на безумната простотия, която цари в нашта родина. Не казвам държава, защото държава няма. Тя отдавна е абдикирала от всички сфери на социалния живот и всеки си прави каквото намери за добре.

 74. Gravatar Слави
  19 юли 09
  11:43 PM

  Здравейте хора. Много се радвам, че тази дискусия се е разгоряла така. Аз бях измамена (заедно с още двама души) от Груп плюс. Ето го и моят случай (за който ще подам жалба до Комисия за защита на потребителя):
  „Група от трима души сме закупили двупосочни автобусни билети от София до Букурещ със заминаване от София на 30.06 в 12:30 вечерта и връщане на 05.07 следобяд в 16:00 ч. На 30.06 вечерта, в 23:20 служителите на фирма Груп Плюс на Централна автогара в София ни казват, че билетите ни са били за „вчера” и че явно не сме обърнали внимание, че след 00:00 е нов ден. Показват ни и списък с пътници, където ни има като неявили се. Отказват да ни презаверят билетите дори срещу наказателна такса и искат наново да си платим билетите за отиване дори на по-висока цена, защото вече не важало намалението за отиване и връщане. Признават, че това често се случвало с билети до Варна, пътниците си ги плащали наново, но не е тяхно задължение да предупреждават клиентите си за тези разминавания.
  Виждаме, че автобусът пътува почти празен до Букрещ и разбираме, че е така и с всеки курс през делничните дни.
  Още при продажбата на билетите ни казват, че не могат да ни дадат запазени места за връщането. Затова и ни казват да седнем където искаме. В Русе се качват много хора, няколко от които с дублиращи се места (имаше дори трима души с едно и също място). Настава суматоха, но в крайна сметка пътниците са настанени, като обаче вторият шофьор на автобуса остава да седи на стълбите в началото на автобуса.
  След като се върнах в София, лично отидох до централния офис на Груп плюс, за да поискам повторно взетите пари за автобусни билети на грпата ни, но получих катогоричен отказ. Разбира се, отрекоха да са имали такива случаи и с билети до Варна“.
  Кажете ми дали се разбира за целия случай.
  Писах и до „Господари на ефира“.
  Съвествам всички, които имат оплаквания, да направят същото. Така жалбите и сигналите ни ще имат много по-голяма тежест. Между другото изчетох Закона за защита на потребителя и всички ние имаме на какво да стъпим в оплакванията си. Само трябва да положим още малко усилие.

 75. Gravatar zoovav BULGARIA
  28 юли 09
  10:16 AM

  Ииииии да и бас ловя че шофьора не е бил титуляра на рейса , което знам какво означава точно такова държане, да съгласна съм че не трябва да страдат хората заради това.Но както се вижда на един и същи рейс има двама шофьори и различно държане , което потвърждава, че не всички са келеши. Ако иска някой да пътува до морето със сигурност да не ползва Витоша Експрес, там отношението към пътниците е къде къде по зле и грубо, за карането пък хич да не коментирам, а за състоянието на рейса пък хептен. Препоръчвам 3 фирми Етап и Груп (щото не всички са гадове както ги описвате) Биомет, Ивкони, имат добро обслужване, стюардеси, и нови рейсове.

 76. Gravatar Соня
  28 юли 09
  11:02 AM

  Здравейте ,
  искам и аз да си изкажа случка във връзка с многоизвестната фирма ЕТАП-АДРЕС .В моя случай оплаквания нямах към шофьорите ,много ме разстрои безхаберието на работодателя срешу работниците му.В повечето случаи се оплакваме от шофьорите, в моята случка имаше малко по различна ситуация.Това се случи на 25/07/2009 към 23:00 часа
  Често пътувам до София, от малъкия град Търговище съм.Всяка седмица пътувам и всеки път с един и същи автобус.Хващам в 19.15 часа автобуса ВАРНА-СОФИЯ .Първо винаги пристига със закъснение ,но всеки който пътува с етап знае това!:)
  Не това ми беше проблема ,този автобус е нощен и няма много пътници ,спокойно е и може човек да се разположи.Всичко вървеше добре и дори смятах да поспя след Велико Търново.
  След като тръгнахме аз наистина задремах и си спях до момента в който рязко автобуса спря.Малко стресната и сепната в първия момент си мислех че на някой му е прилошало ,бяхме малко пътници около 10 човека но на всеки може да му се случи -да му прелошее.И продължих да си дрема и да чакам да тръгнем,но уви това не стана.Оказа се че полицаите са ни спрели и от там се почна всичко.Знаете че автобусите имат странични лампички по целия автобус разположени,незнам точно как да ги нарека.Тези малки и никакви светещи лампички се оказва че на нашия автобус са се развалили ,нито една не свети и това беше големия проблем.За полицаите ние бяхме опасните на пътя за другите шофьори.Само един полицай слези от патрулката и почна да разпитва шофьорите как карат така и да им създава проблеми и тем подобни неща от рода вие можехте да причените катастрофа,опастни сме и за другите и за самите себе си и т.н. и се прибра в колата и никой повече не слезе.Имаше двама шофьори и този който караше в момента той го отнесе ,другия шофьор започна да се опитва да отстрани проблема и да търси коя крушка е изгоряла или каква е неизправноста,не съм сигурна никой от нас пътниците не слизаше и гледаше да не създава повече суматоха от създалата се в момента.Стояхме си мирно и чакахме да видим какво ще стане и кога ще тръгнем.Шофьора постоянно ходеше ту да патрулката ту при нас и така направи чак пътечка,помислих си че искат пари полицаите ,това е често явление при нас.Но изглежда шофьорите не разполага с достатъчна сума все пак бяха трима полицаи седящи в патрулката и само раздаваха заповеди!Накрая написаха акт и си помислих че си тръгваме ,но се оказа че освен акта те решили да спрат автобуса от движение,заради 10 лампички които не светят.И така неуспяха да платят на полицаите и те ни ескортираха до най близката бензиностанция която се намареше в пущинака.Ние бяхме като някой престъпници,бяхме с екскорт :) Намирахме се някъде до Севлиево беше тъмно и не се виждаше нищо освен тъмнината.Спряхме си на бензиностанцията ,а шофьорите се опитват да оправят проблема за да тръгнем.Предполагаха че все някой то нас ще се размърмори, но поне ние не мърморихме.За съжаление обаче се оказа че те сами немогат да се справят и се опитваха през цялото време да извикат някой от София ,за да им помогне.Но както винаги става при нас българите ,нали ти не си на пътя ,така че какво ми пука оправяй се.От София от ЕТАП -АДРЕС не предприеха нищо за да помогнат на нас и на работниците си!Казаха доколкото разбрах да чакаме следващия автобус който ще мине, а той дори още не беше тръгнал от Варна:)И така нито ги интересуваше че шофьороите са им на пътя, нито ги интересуваше пътниците.В последствие шофьорите видяха че няма как да стане освен да търсят друг превоз ,някой конкурентна фирма да мине и да ни прибере.Но нали сме големи късметлии няма и няма други автобуси.Накрая след 1 час престой на тази бензиностанция в ноща ,тръгнахме.(през този един час те се ровиха и опитваха да направят нещо,но самия автобус си има проблем с това и няма как да се оправи,а и те не са монтьори ).И така ние тръгнахме и се надявахме да не срещаме полицаи по пътя,точните думи на по младия шофьор бяха от рода „И да чакаме тука нищо няма да се промени, следвашия автобус ще бъде тука след около 4 часа, за това да тръгваме ,а пък на следващата патрулка ще видим“.Те решиха да рискуват заради нас ,защото знаеха че ние ще почнем да мърморим в един момент ,че никой от тяхната фирма никой от шефовете или отговарящите там за тях не предприема да улесни и шофьорите и нас -пътниците!Тръгнахме ние и риска който поеха беше огромен ,можеха следващите полицаи да им отнемат книжките като нищо.Незнам какво стана с милите шофьори,защото колегите им от Биомет ни настигнаха и ни прехвърлиха в техния автобус.Добре че конкурентите постъпват колегиално ,ако чакахме от Етапа да ни помогнат нямаше скоро да пристигнем до крайната си точка.Ние се прехвърлихме и оставихме шофьорите сами с „опастния автобус“ в ноща.Предполагам са се прибрали благополучно ,но с колко акта и как незнам.И ми е най интересно в цялата тази ситуация ,в която се разбра че автобуса и друг път е създавал тези проблеми, а може би и той си е бил с проблемни крушки през целия път.И ми е инетерсно как така пускат на курс работниците си с този автобус ,а не с някой друг?Шофьорите правят каквото им кажат ,все пак те работят като нас за нищо пари ,а проблеми много имат по пътя и накрая дори и работодателя ти като не ти съдейства в подобни ситуации ,какво правим?Дано поне да им поемат акта който си е за фирмата,за Етап.Все пак те поставиха работниците си в такава ситуация която не беше приятна за никого от нас.
  Но знам че това няма да е първата ,нито последната такава случка.Ще има и други и подобни ситуации,а шофьорите да му мислят те са между чука и наковалнята.От една страна ние им създаваме грижи ,а от друга страна фирмата им стъжнява живота още повече.!Като се замисли човек ,за какво ли изобщо работиш,нервите които хаби човек по тези пътища за всичко не ти се заплащат, нито ще ти се възвърнат здравето.
  С това мое изказване исках просто да обясня ,че самите шофьори не са виновни че са такива,самата фирма ги прави такива,да сса нервни и да се карат с пътниците!Да пушат и да карат като бесни,защото пак закъсняват заради някого или нещо.И ние не им помагаме ,но и Етапа не си гледа хората и не се грижи за тях

 77. Gravatar Слави
  29 юли 09
  9:36 PM

  Всъщост аз не обвинявам шофьорите в случая – при мен те си се държаха добре. Това, което искам, е фирмата да бъде санкционирана и/ или изобличена по някакъв начин, за да не си позволява такива номера. То е ясно, че винаги единият ще лъже другия, но въпросът е да се ограничи тази практика.
  Не искам да бъде ликвдирана фирмата, защото конкуренция трябва да има – иначе дори това качество на услугата, което в момента го има (добро или лошо), ще липсва.

 78. Gravatar Иван Т.
  30 юли 09
  5:25 PM

  Пътуванията ми София-Варна-София със сигурност са повече от всички тук писали взети заедно (не съм ги броил, но минават 550 пътувания). Какво ли не не съм видял и не се е случило, но на фона на гладуващия народ и като помисля, че шофьора прави този курс за… 20лв (да, да проверено е от мен НЕ еднократно) преглъщам, защото знам, че ако накажат този човек или неговите помощници, повече ще направя лошо отколкото добро.
  В родна държавица е лошо това, че се гледат неща като „дъвка“, като „забавяне на с 13 мин.“, но забравяме да споменем колко пари дадохме на полицая който ни спря за превишена скорост за да не ни напише акт.

 79. Gravatar zoovav BULGARIA
  31 юли 09
  10:24 AM

  Сега вече ми харесвате гледате истината в очите и казвате правилните неща. Сега Г-на написал първи темата ще го замоля да се замисли . Истини има много , знам ги но не е коректно да ги кажа , нито към мен като човек нито към старите колеги нито към фирмата към която съм работила. Но е така фирмата те оставя и да няма да им поемат акта не се надявай мила Соня на такова нещо, в БЪЛГАРИЯ сме народе запомнете го, така е , едните са винаги недоволни , а другите от време на време доволни…….. такава е цялата система и аз съм недоволна че Столична Община е спряла 5 курса сутрин на автобусите и че 2 години се бутам на едно с черните ни събратя неокъпани или леко подпийнали , и най вече хапнали сутрин шкембенце с чесънче за да се разсънят, но няма какво да сторя, разделяй и владей това е политиката на политиците ни , докато сме разединени , така ще е ще си поревем и ще ни мине както винаги…… замислете се, това е само една фирма , а цялата държава не е ли фирмата която управлява нас, не съдете работниците……

 80. Gravatar emsto BULGARIA
  25 авг 09
  6:16 PM

  Пътувам с Етап от много отдавна, но от както пътувах с Биомет разбрах какво е приятен и спокоен път! Веднъж ми се случи да пътувам с пиян шофьор на Етап от София до В. Търново и 3 часа ми лъхаше на алкохол. Добре че времето беше добро и нямаше произшествия…. вече избягвам етап&груп

 81. Gravatar Александров
  24 сеп 09
  9:23 PM

  Днес , ( 24.09.2009 г. 12.00 ч. София – Варна – ако го интерисува ръководството и се трогне да издирва шофьори , за което силно се съмнявам) пътувах с Етап и мога да кажа , че никога повече няма да пътувам с тази фирма .При температура повече от 30 градуса шофьорите не включиха климатика през цялото пътуване (може би за да спестят гориво). За това , че не спряха да пушат през целият път няма да говоря защото четейки предните коментари разбирам , че това е практика.Интересното се получи когато след гр.Велико Търново помолих шофьора са спре за миг на разклона за гр.Провадия .Отговора бе , че спирането извън регламентираните спирки не е разрешено „Не сме маршрутка е…си „. Примирен започнах да свиквам с мисълта , че за 1 мин. спиране ,ще трябва 5 часа да изгубя за връщане от Варна до Провадия и то през ноща когато няма връзки .Какво бе изумлението ми когато автобусът малко преди Търговище спря за да слезе жена и даже отвориха багажника да си вземе багажа (аз нямям багаж и го подчертах пред шофьора като аргумент за спирането). Автобусът който “ не е маршрутка е… си“ спря и на бензиностанциятата на „Шел“ след Шумен за да предадат шофьорите някаква част. Очаквайки да бъде изпълнена молбата ми за спиране на разклона за гр.Провадия – след като се убедих на практика , че автобуса е маршрутка- получих толкова груби нападки , че съм абсолютно нахален и „Децата ни не ядат молби“. Останах изумен защото ако си бяха поискали рушвета аз щях да си го платя въпреки , че плащам път до Варна а слизам на разклона за Провадия 40 км. по рано..ПРИЗОВАВАМ СОБСТВЕНИЦИТЕ НА „ЕТАП“. ВДИГНЕТЕ ЗАПЛАТИТЕ НА ШОФЬОРИТЕ ЗАЩОТО ТЯХНИЕТ РЕКЕТ ВИ ЛИШАВА БЕЗВЪЗВРАТНО ИТ КЛИЕНТИ. ПРИЗОВАВАМ И ВСИЧКИ ПЪТУВАЩИ НОКОГА „ЕТАП“.

 82. Gravatar zoovav BULGARIA
  16 окт 09
  11:17 AM

  Даааа. Да продължа,не знам защо не са ти спрели на теб, но знам защо са спрели на жената . Има някой „спирки“ които колкото и да не изглеждат гато Централна автогара , са спирки. Като дървото отляво до не знам си кое ( така и не ги запомних тези спирки да им се невиди). Самолета на разклона и още една камара такива. Трябвало е да се обърнеш към Касиерките или към друга фирма , която минава през Провадия. Не знам защо се оставяте така неподготвени. Дали съм с рейса илио влака или колата или пеша, винаги гледам да съмпредварително подготвена, защото не знаеш дали докато си ходиш по улицата няма да ти падне нещо на главата. Не скърби г-н Александров, а следващия път се обърни с точно и ясно искане. Еми те хората дет карат рейсове и в градския са сложили табели СВЕТОФАРИТЕ НЕ СА СПИРКИ, ама пак има бабаити дет все ходят да се молят да им се спре. ТОВА ДРАГИ Е ВЪЗПИТАНИЕТО НА БЪЛГАРИНА , И ЗА НЕГО МОЖЕМ ДА ВИНИМ САМО СЕБЕ СИ.

 83. Gravatar познат
  27 окт 09
  11:40 PM

  същата цигания и с юнион ивкони – продават места на черно, имаше дублирани места, патката в офиса, продаваща билети, на въпроса – обиколен ли е, каза – директен, а се оказа доста обиколен, пушеха, шофьорът си говореше по телефона шумно по време на филмите, които бяха mute-нати. :D
  21.09.09, рейсът ако не се лъжа беше от 15 ч.

 84. Gravatar Boryana BULGARIA
  05 яну 11
  2:13 PM

  Хора, защо не ползвате Юнион Ивкони. Пътувала съм с тях от София до Варна и обратно и нямам оплаквания, дори персоналът беше много учтив.

 85. Gravatar Bobi
  25 фев 11
  9:49 AM

  Майна, наистина си се разглезил :)

 86. Gravatar Marouane Ayoubi FRANCE
  18 авг 11
  12:13 AM

  S tova pismo iskam da se oplatcha ot shofior na firma Etap, koito IZOSTAVI dashteria mi koiato e na 14 godini na patia.
  Kogato si e kupila bileta na Avtogara Sofia na kasata na firma Etap, sa i kazali tche avtobusa ne spira po printsip na Sveti Konstantin i Elena, no moje da se pomoli na shofiora i toi shte spre.
  Dnes, 17.08.2011 maika i ia izprati v 11.00 ot Sofia i govori litchno s shofiora da ia ostaviat v Sveti Konstantin i Elena. Toi i e obeshtal, tche shte spre na spirka Drujba v sashtia kurort.
  V 19.00 dashteria mi beshe ostavena na patia na 5 kilometara ot Sveti Konstantin i Elena v mestnostta Sveti Nikola.

 87. Gravatar zoovav
  03 окт 11
  4:19 PM

  Ползвайте Валерос :) Айде да ви е алал. Безплатно кафе, секси стюардеси, работеща тоалетна….. Филми… Какво повече да ти иска душата

 88. Gravatar Venci
  12 апр 12
  11:41 PM

  Работил съм отдавна видял съм доста и доволни и недоволни клиенти. Иване коментирайте това малко е гнусно , но това е реалноста, клиент , пътник на зор очевиден се облекчил по голяма нужда и решил за подходящо да се позабърше с пердето на рейса как е ? Лек път на всички

 89. Gravatar Пламен
  14 май 12
  10:24 AM

  Пич, другия път си хвани влак. Аз НИКОГА не пътувам с автобус на дълги разстояния макар, че карам автобус в Градски транспорт Варна и може би точно затова. Предпочитам личната си кола или микробуса, който имам и в краен случай ВЛАК.

 90. Gravatar Пламен
  14 май 12
  10:28 AM

  Нагледал съм се на всякакви чудесии сред колегите (не е хубаво да го казвам, но е така) и затова имам доверие само на себе си.

 91. Gravatar Пламен
  14 май 12
  10:33 AM

  Имам превид Транстриумф холдинг АД, ако решиш да ме потърсиш. Имейла го имаш.


Spreadfirefox Affiliate Button

Писането на кирилица е задължително. Коментарите се задържат за одобрение.